7 Ekim 2009 Çarşamba

“Küresel” kelimesi bizimkilere ne ifade ediyor acaba?


“Küresel ısınma, bizi tehdit etmiyor.”

“Kriz bizi teğet geçecektir.”


Çok merak ediyorum ve soruyorum: biz bu dünya üzerinde yaşamıyor muyuz? Yani, başka bir yerlerde nefes alıyoruz, su içiyoruz, ticaret yapıyoruz da bizim mi haberimiz yok?

Dünya kütle halinde fiziksel olarak ısınıyor ama yine o ısınan dünya üzerinde olan Türkiye bundan etkilenmiyor. Zaten o sebeple şehirlerimiz yaz aylarında susuzluktan kıvranıyor. Barajlarımızın doluluk oranının da %40’dan aşağı indiğini görmedim ben canım. Biz bu dünya üzerinde yaşamıyoruz ki, başka bir gezegendeyiz. Küresel ısınma bizi niye etkilesin! Haberiniz yok galiba, çoktan uzaya çıktık biz!

Ve küresel kriz… Şiddetle merak ettiğim bir başka konuda şu: Bizim sanayicimiz, esnafımız kendisine Orion yıldız sisteminden müşteriler bulup krizden kurtulurken dünya devi General Motor bunu nasıl başaramıyor? Öyle ki bu kriz onları delip geçiyor. Çünkü onlar da bu küresel ekonominin içindeler ve uluslar arası iktisadı çalkantılar onları etkiliyor. Dünya’nın bir ucunda banka batsa diğer ucunda fabrikalar kapanabiliyor. Niye? Aynı dünya üzerinde inşa edilmiş ve küresel ekonomi ipleriyle birbirine bağlı kuruluşlar bunlar. Ama tabi kafaları çalışmıyor belli.

Hamdolsun, kriz bakın bizi nasıl da teğet geçiyor.
Velev ki kriz bizi teğet geçmiyor, tadını çıkarmaya baksana! Nerden bulacaksın bu kadar büyük olanını? Sen bardağın dolu tarafını görmek istemezsen sana yapacak birşeyimiz yok. Hem karşında çok ciddi bir tarih yaşanıyor. Otur izle. Niye ses çıkarıyorsun? Gerçekleri söylemek senin neyine? Sanayici sen de bir sus ve spekülasyonlarla ortalığı bulandırma. Zaten sen konuşuyorsun diye kriz bizi etkiler etkilerse. Yoksa ekonomimiz çok sağlam. Hamdolsun.

Birilerinin aklı havalarda… Yere inmek lazım artık. Dünyada işler pek de iyi gitmiyor. Dürüst olup ciddi kararlar almak lazım artık. Yoksa çok büyük açlık, susuzluk, işsizlik günleri arifesindeyiz. Dikkat edin kriz bizi ipe dizip tek tek delip geçmesin!

Kasım 18, 2008

Hiç yorum yok:

renk

bir renk düşün içinde olmadığın sokaklarında yürümediğin söyle bana, bulabilir misin? aldığın nefesin sebebi olur mu? gözündeki bakışta...